Haus G + S - Cologne

The villa with a highly flexible floor plan is perfectly adapted to the characteristics of the surrounding neighbourhood which is dominated by steep roofs from the 1950s and mature trees on the grounds. The differing orientations and specifications driven by energy conservation led to a highly differentiated and varied architectural expression, which can be seen right down to the choice of materials. Like a puzzle, the edifice is composed of a two-storey solid construction, rendered in white, topped by an aluminium-and-glass structure and flanked by two single-storey wood-constructed cubes. The highlight of the building is located in the penthouse-like superstructure: a bedroom that opens onto a generous roof patio above the glass-covered west loggia. In order to ensure that the flow of light across the property would be experienced across the full depth of the building, the entrance and dining areas were conceived as two-storey atria. Predominantly closed on the street elevation to the north, the building opens up beneath the shelter of the trees on the south and west sides. On these sides, the spatially complex and generously glazed interior, much of which is emphasised with objets d’art, becomes one with the similarly designed garden landscape which contains a reflecting pool and additional works of art.


back to index
Completion: 2000
LPH: 1 - 9
Owner: privat
BGF: 593 m²
BRI: 1.734 m³
Honors: 2002 Internationaler Architekturpreis der Holger-Reiners-Stiftung „Die besten Einfamilienhäuser A, CH, D 2002“
Projectnumber: 403
© GATERMANN + SCHOSSIG